Nya uppdateringen gör Teslas bilar långsammare

2017-11-13 11:08  
Chill kommer göra att Teslan accelererar långsammare. Foto: Tesla /Skärmdump Dragtimes/Youtube

Först hastighets-hets – sedan en helomvändning. Tesla har i sin senaste uppdatering lagt till ”Chill”, en funktion som gör att deras bilar accelererar långsammare.

En av fördelarna med elmotorer är att de ger fullt vridmoment direkt. De behöver inte varvas för att få igång newtonmetrarna. Detta har demonstrerats otaliga gånger då Teslaägare kunnat triumfera över muskelbilar i olika accelerationstävlingar. Men tydligen är det inte alla som uppskattar extremprestanda för att snabbast möjligast nå 100 km/h.

I den senaste uppdateringen har Tesla nämligen valt att lägga in en ny funktion som dämpar accelerationen. Den går under namnet ”Chill”:

”Du kan nu välja mellan två olika accelerationsalternativ i ditt fordon: Chill och standard. Chill gör accelerationen mer gradvis – idealisk vid mjukare körning och för en lugnare färd för dina passagerare”, står det in menyvalet.

Läs mer:

Läs mer: Holthausen Group hackade en Tesla – fick den att drivas av vätgas

Det framgår inte exakt vad som ändras i Chill-läget, men en sak som youtube-kanalen DragTImes har testat är accelerationen. Och i ett Tesla Model S 100D går 0-60 mph (96 km/h) på långsamma 7,2 sekunder – istället för de 4,1 sekunder som resan tar i standardläget.

En annan funktion som uppdateringen fört med sig är det som kallas ”Exit mode”. Detta bygger på förarprofilen och justerar sätet samt ratten automatiskt för att göra urstigningen lättare. När man sedan kommer tillbaka och sätter sig så återställs körprofilen – och säte/ratt glider tillbaka till rätt läge.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt