Fordon

Nya ubåtsdesignen efterliknar en jättemanta

Utöver militärt bruk ser Highland Systems att ubåten kan användas civilt, för exempelvis räddningsuppdrag. Foto: Highland Systems

Formen av en rocka sägs göra ubåten snabb och snål. Uppstarten tror att deras design presterar 50 km/h i u-läge, och ett djup ner till 250 meter.

Publicerad

Kronos Armoured Submarine är endast 9 meter lång och 7,4 meter bred, med en höjd på drygt 2 meter. Ubåten ska samtidigt erbjuda bekväm plats för 10 passagerare plus föraren. Det skriver Highland Systems på sin hemsida.

Batteridrift: 36 timmar

Startupbolaget i Förenade Arabemiraten har övergett ubåtens klassiska cigarrform för en design inspirerad av djävulsrockan. Det ska öppna för högre farter samtidigt som energiförbrukningen blir lägre.

Ubåten har syre för 36 timmar i undervattensläge. Foto: Highland Systems
Designen erbjuder bekväm plats för 10 passagerare. Foto: Highland Systems

Topphastigheten i undervattensläge anges till 50 km/h – respektive 80 km/h i ytläge. Ubåten ska utrustas med en dieselgenerator samt en elmotor på 1 200 hk och 2 400 Nm.

Hybridläget ger en operativ tid på upp till 54 timmar. På ren batteridrift kan man köra 36 timmar, därefter ligger laddtiden på 1,5 timmar. I ytläge levererar batterierna en fart på 30 km/h.

Klarar 250 meters djup 

Med syre för 36 timmar i undervattensläge är det tänkta arbetsdjupet omkring 100 meter – men designen ska klara ner till cirka 250 meter.

Kronos väger 10 ton och rockans vingar går att fälla in för en enklare transport.

Rockans vingar går att fälla in för en enklare transport. Foto: Highland Systems

Farkosten kan bestyckas med sex små torpeder placerade runt förarplatsen, men utöver militärt bruk ser Highland Systems att den kan användas civilt för exempelvis räddningsuppdrag.

Foto: Highland Systems