Nya turer i tankplanshärvan

2010-11-24 09:50  

Två tjänstemän vid militärhögkvarteret Pentagon fick sparken sedan de förväxlat brev till anbudsgivarna i den segdragna tankplansupphandlingen.

Kvar i anbudstävlingen om 179 nya tankflygplan till US Air Force är europeiska Airbus och amerikanska Boeing. Besked om vem som får kontraktet som är värt över 300 miljarder kronor ska lämnas i slutet av december.

I förra veckan skickades brev med uppgifter om Pentagons analys av dugligheten för respektive offererat plan ut till Airbus och Boeing. Men vid utskicket förväxlades dokumenten så att Airbus fick se utvärderingen av Boeingplanet och vice versa.

Fadäsen är den senaste i en lång rad skandaler kring upphandlingen av tankplanen. Processen har fått göras om flera gånger efter exempelvis avslöjanden om mutor och protester mot icke amerikansk leverans.

Airbus erbjuder en modifierad version av sin A330, Boeing en modifierad version av B767. Under en kort period deltog även ukrainska Antonov med modellen An 112 KC, men drog sig under hösten ur affären.

De 179 nya tankplanen ska ersätta de 50 år gamla KC 135 Stratotanker som idag dominerar tankplansflottan i det amerikanska flygvapnet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Pentagon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt