Nya teorier om det försvunna planet

2014-03-13 06:47  

Spaningsplan skickades återigen till Sydkinesiska havet i dag, där kinesiska satelliter fotograferat tre stora föremål, men utan resultat.

Och medan anhöriga väntar på besked växer deras misstankar om att myndigheterna döljer något.

Fem dagar har nu gått sedan olycksplanet spårlöst försvann, med 239 personer ombord, på väg från Kuala Lumpur till Peking. Trots en massiv sökinsats finns inga spår efter planet.

Malaysia och Vietnam skickade i dag ut spaningsplan till Sydkinesiska havet, där kinesiska satelliter i söndags fotograferat tre stora flytande föremål i vattnet.

– Kinesiska satelliter har upptäckt rök och flytande föremål. I nuläget kan vi inte bekräfta om de har något samband med det försvunna planet, sade Li Jiaxiang, chef för Kinas civila flyg.

Men sökandet visade sig återigen vara resultatlöst. Efter att ha cirklat runt området i tre timmar vände planen åter.

Kinas premiärminister Li Keqiang säger att "så länge det finns en strimma hopp" kommer Kina inte att avbryta sökandet.

Den sista ordväxlingen som malaysiska flygledare hade med olycksplanet MH370 gav inga signaler om att någonting var fel.

När planet lämnade malaysiskt luftrum, på väg mot Vietnam, sade flygledaren: "Vi måste lämna över dig till Ho Chi Minh City".

Piloten svarade då: "All right, god natt". Därefter upphörde all kontakt med planet.

Data som sänts ut från planets motorer tyder på att MH370 flög i hela fyra timmar efter sista kontakten, säger insatta källor till The Wall Street Journal. Med en marschfart om uppemot 1|000 kilometer i timmen innebär det i så fall att Boeing 777:an kan ha nått långt upp i Indien eller Kina, eller så långt sydösterut som Australien eller Papua Nya Guinea.

Uppgifterna baseras på data som motorerna automatiskt sänder som ett led i underhållsschemat.

Den nya teorin gör att terrorutredare i USA fokuserar på möjligheten att planets transpondrar avsiktligt slagits av, innan det flugits till hemlig ort, enligt The Wall Street Journal.

Dessa uppgifter lär spä på anhörigas upprördhet i bland annat Kina, varifrån de flesta passagerare kom. Där frodas redan uppfattningen att myndigheterna döljer något, exempelvis gisslanförhandlingar som skulle pågå i största hemlighet.

Ryktesspridningen ökar av flera svårtolkade uttalanden på presskonferenser i Malaysia och grannländerna. En pressad militärtalesman mumlade häromdagen något om "tiden är inte mogen att berätta" – vilket av anhöriga snabbt tolkades som belägg för en mörkläggning.

Och kritiken mot hur Malaysia har hanterat mysteriet med det försvunna planet växer.

– Malaysierna förtjänar att kritiseras – deras hantering av detta har varit förfärlig, säger Ernest Bower, expert på Sydostasien vid Centret för strategiska och internationella studier i Washington.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt