Nya tekniken gör släpet osynligt för föraren

2019-01-10 08:04  
Husvagnen på bilen blir osynligt med Valeos nya system. Foto: Valeo

Franska Valeo har tagit fram en lösning som gör husvagnen genomskinlig – föraren får fritt synfält bakåt. Systemet förlitar sig bara på två kameror.

Att köra bil med synfältet bakåt blockerat av ett släp eller en husvagn kan upplevas som obehagligt – och för många är det en ren skräck att backa med släp. På Consumer Electronics Show i Las Vegas demonstrerar Valeo en lösning på problemet – systemet XtraVue Trailer gör nämligen släpet osynligt.

Franska Valeo är en stor underleverantör inom bilindustrin. Man har visat upp en version av XtraVue Trailer tidigare, men då handlade det mer om en uppkopplad framtidsvision. Bildinhämtningen baserades bland annat på samarbete med andra fordon och fasta kameror bredvid vägen. Nu är dock tekniken väldigt enkelt uppbyggd, och till synes mogen för att förverkligas.

Användaren monterar en kamera baktill på dragbilen, och en annan kamera längs bak på släpet eller husvagnen. Systemet lägger sedan ihop de två bilderna sömlöst och resultatet visas på en skärm inne i bilen. Där ser föraren en transparent version av släpet som ligger över en klar vy av vägen bakåt. Det innebär att man exempelvis kan se om det har bildats en lång bilkaravan bakom husvagnen, och att det är dags för ett stopp.

Läs mer: Harley avslöjar mer fakta om kommande elmotorcykeln

Man kan tänka sig att en kommersialiserad version av XtraVue Trailer skulle kunna utnyttja bilens existerande infotainmentsystem för att visa vyn bakåt. Läs mer om systemet på Valeos hemsida.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt