Nya signaler tros komma från MH370

2014-04-07 09:00  

En fartyg från den australiska marinen har fångat upp flera nya signaler som kan härröra det försvunna malaysiska passagerarflygplanet MH370:s så kallade svarta låda.

Signalerna fångades upp av fartyget Ocean Shield, säger Angus Houston, tidigare försvarschef som leder samordningen av sökandet. Ocean Shield är utrustad med en TPL (Towed Pinger Locator), en speciell mottagare för att fånga upp de svaga signalerna.

Houston betonar att ytterligare bekräftelse krävs. På en presskonferens säger han att TPL:en tog emot en regelbunden signal under 2,5 timmar. När kontakten förlorades vände skeppet, och fick sedan signal igen under 13 minuter.

– Det är betydelsefullt att signalerna kan stämma med det som sänds från antingen flygdatainspelaren eller cockpits röstinspelare, säger Houston.

Om det verkligen är MH370:s svarta låda som sänder kommer inte att kunna bekräftas förrän om flera dygn. Och det är bråttom. MH370 försvann den 8 mars, och svarta lådornas batterier beräknas bara räcka i cirka en månad.

Havet är cirka 4|500 meter djupt på den aktuella platsen. Till råga på allt är det oklart om den obemannade undervattensfarkost, Bluefin|21, som är tänkt att skickas ned för att bekräfta signalerna, klarar sådana djup.

– Vi är vid vår förmågas gräns. Vi kan komma att ha begränsade möjligheter om planet har hamnat på ännu större djup, säger Houston.

– På mycket stora havsdjup gör man ingenting i en handvändning.

Houston jämför, liksom många experter tidigare, med flight AF447, som störtade i Atlanten på väg från Rio de Janeiro till Paris 2009. Trots att man då siktade vrakdelar efter bara något dygn tog det nästan två år innan "svarta lådorna" kunde plockas upp.

– I det här fallet har vi än så länge inte hittat några vrakdelar, det är väldigt speciellt. Det vi behöver nu är att hitta lite vrakdelar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt