Nya problem med Dreamliner

2009-08-14 13:18  
Dreamlifter fraktar sektioner från Alenia till Boeing

Boeing bekräftar nu att det finns andra problem med flygplanet Dreamliner än infästningen av vingarna. Nu gäller det flygplanskroppen.

Samtidigt som Boeing i slutet av juni meddelade att den första provflygningen skulle skjutas upp igen på grund av problem med infästningen av vingarna, blev man varse problem med kolfiberkompositerna i flygkroppen.

Problemen som beskrivs som rynkor i närheten av en dörröppning i en av planets mittsektioner har drabbat leveranserna till 23 plan. Sektionerna tillverkas vid italienska Alenias fabriker utanför Neapel. Problemen ska ha uppkommit när Alenia bytte verktyg för tillverkningen, de sektioner som levererats tidigast, och som ska användas i testflygplanen, har inte defekten.

Boeing kommenterade under gårdagen att felet bara finns på två ställen i varje plan, och att man har tagit fram teknik för reparera skadan, som skulle kunna leda till utmattningsbrott.

Enligt den initierade bloggen Flight Blogger uppger att Boeing stoppade arbetet med att montera flygkroppen av Dreamliner redan i slutet av juni. Det är oklart om produktionsstoppet på en och en halv månad kommer att påverka leveranserna när provflygningar och certifiering väl är klara.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt