Nya polisbilen snabb och grön

2010-03-15 11:47  
Ford Police Interceptor

50000 polisbilar om året hoppas Ford kunna sälja i USA med sin nya modell Police Interceptor. Ett muskelknippe med eko-profil.

Efter hård kritik mot den nu mest använda polisbilen i USA, Ford Crown Victoria Police, presenterade Ford nyligen en modern ersättare. Den baseras på nya civila modellen Taurus.

Den nya bilen ska fram för allt tåla att slå runt, vilket den gamla modellen hade problem med. Miljöprofilen förstärks, V8-motorn på 4,6 liter i Crown Victoria ersätts i nya bilen med en V6a på 3,5 liter. Två motoralternativ ska erbjudas, en standardmotor på 263 hästkrafter som kan köras på E85, och en dubbelturbomotor med samma volym på 365 hästkrafter.

Den senare motorn ska enbart erbjudas i den fyrhjulsdrivna versionen av polisbilen, som annars är framhjulsdriven. Prestanda har inte redovisats, men Ford hävdar att basmodellen är 25 procent effektivare än dagens V8-drivna polisbilar.

Police Interceptor har tagits fram i samarbete med polismyndigheter i USA, och mängder av speciallösningar har tagits med i konstruktionen. Exempelvis öppnas bakdörrarna 10 grader mer än på den civila Taurus, ryggstöden i framstolarna skyddar mot knivhugg bakifrån.

Den nya modellen har självbärande kaross med energiupptagande zoner, vilket skyddar besättningen i bilen bättre än den rambyggda Crown Victoria. Baksidan av denna säkerhetshöjning är att en sådan bil blir mer komplicerad att reparera efter exempelvis en prejning.

Från nästa höst är det meningen att Police Interceptor av avlösa Crown Victoria Police. Ford är den dominerande leverantören av polisbilar i USA och säljer årligen 50000 sådana fordon

Håkan Abrahamson

Mer om: Polisbil E85

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt