Nya norska uppgifter om Jas <br></br>- en kalldusch för Tolgfors

2009-02-16 13:09  
Pål Björseth har lett den särskilda projektgrupp som utvärderat de två offerterna på nya norska stridsflygplan - från amerikanska Lockheed-Martin och från svenska Saab och FMV. Här är Pål Björseth vid avtäckningen av Gripen Demo i april 2008. Foto: Lars Anders Karlberg

Den norske stridsflygförhandlaren Pål Björseth kommer nu med nya uppgifter som slår ned som en bomb i Sverige.

I priskalkylen har Pål Björseth och hans förhandlingsgrupp lagt in framtida kostnadselement som Saab och Försvarets Materielverk inte hade någon möjlighet att ta in i offerten.

Det handlar om kostnader för stridsflygets infrastruktur i Norge, personal, vapenkostnad och it- och kommunikationskostnader.

- Dessa nationella kostnader är en stor del av totalkostnaden över 30 år, men de skiljer sig inte särskilt mycket mellan de två kandidaterna Gripen NG och F-35 JSF, säger Pål Björseth tillden norska tidningen Teknisk Ukeblad.

Ord står nu mot ord i den infekterade Jas-affären med Norge.

Saab och försvarsminister Sten Tolgfors hävdar att Norge lagt på kostnader som Jas Gripen inte har.

Enligt Sten Tolgfors egen blogg och i en intervju med SVT Rapport är det pris som Norge kommit fram till dubbelt så högt som den offert som Saab och FMV lämnade i april 2008.

Kritiken riktar sig bland annat mot att Norge begärt offert på 48 stycken nya stridsflygplan och livscykelkostnaden över 20 år, men att Norge sedan gjort kalkylen på 57 plan över 30 år utan att begära in nya uppgifter från Saab och Försvarets Materielverk.

Men Norge slår nu ifrån sig.

- Även om vi bara räknar på anbudet 48 plan, så är Gripen Next Generation dyrare än F-35 JSF, säger Pål Björseth till Teknisk Ukeblad.

Enligt Pål Björseth var det Stortinget som i juni, två månader efter att offerterna lämnats in, ändrade ambitionsnivån från 48 till 57 stycken svenska Gripen NG och till 56 amerikanska JSF.

- Självklart måste vi göra våra kostnadsberäkningar efter detta antal plan – och det kunde vi göra efter de uppgifter vi fått i offerterna Vi har inte ”räknat fel”, säger Pål Björseth.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt