Fordon

Nya miljöcertifieringen avslöjar: Volvo inte i närheten av toppen

Foto: Green NCAP
Foto: Green NCAP
Foto: Volvo

En hållbarhetsklassning som ska hjälpa konsumenter att välja rätt. Nu startas Green NCAP – en miljömotsvarighet till säkerhetsorganisationen Euro NCAP. Och i första testrundan framgår det att bland annat Volvo bara får 1 av 5 möjliga stjärnor. 

Publicerad

Sedan 1997 har Euro NCAP krocktestat bilar för att europeiska konsumenter ska veta vad de får för säkerhet när de köper en bil. Testen har inneburit att säkerhetsutvecklingen gjort enorma framsteg – och det syns i olycksstatistiken. Men en sak som inte har hängt med i testen är miljö och hållbarhet. 

Därför har man nu startat en ny organisation som ska fokusera på just detta. Green NCAP, som sorterar under Euro NCAP,är ett konsortium bestående av europeiska myndigheter, motororganisationer, universitet och konsumentgrupper. Målet är att synliggöra vilka bilar som är energieffektiva och vilka som verkligen inte är det – samt i samma veva visa på den diskrepans som finns mellan tillverkarnas olika utsläppsstrategier. Detta genom att utföra grundliga tester som går mycket längre än de lagkrav som finns.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här