Nya lok ger renare transporter på "stålpendeln"

2008-11-03 13:14  
Bomabardier Traxx, F 140 AC. Foto: Bombardier

Green Cargo köper 16 nya lok för att kunna begränsa koldioxutsläppen på "stålpendeln" mellan Luleå och Borlänge.

Loken är typen Bombardier Traxx, med beteckningen F 140 AC, eldrivna lok som är specielltutvecklade för att klara tunga laster men ändå kan köras mera energisnålt än de flesta liknande lok på marknaden.

Total kostar de 16 loken ungefär 500 miljoner kronor.

Bakgrunden är att Green Cargo har slutit ett tioårsavtal, värt över 2,5 miljarder kronor, med SSAB om att transportera stålämnen och valsat stål mellan Luleå och Borlänge. Enligt SSAB minskas koldioxidutsläppen på ”stålpendeln” med 15 procent tack vare de nya loken.

Även inne i SSABs anläggningar byter Green Cargo ut dieselmotorer i tågen för att minska koldioxidutsläppen med 20 procent och partikelemissionerna med 60 procent.

Enligt tioårsavtalet kommer Green Cargo att köra tre turer dagligen på sträckan Luleå-Borlänge-Luleå och två dagliga turer mellan Borlänge-Oxelösund-Borlänge.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt