Nya Gripen E får nyproduceras

2014-06-12 13:41  

Riksdagen sa på onsdagen ja till att det nya stridsflygplanet Gripen E får bli helt nyproducerat. Men planet ska inte bli dyrare.

Riksdagens godkännande i går innebär att regeringen och försvarsmakten får möjlighet att beställa helt nya Gripen E-plan från tillverkaren Saab.

Det tidigare anskaffningsbeslutet i riksdagen medgav bara ombyggnad av dagens Jas 39 Gripen C/D-plan till nästa generations Gripen E.

I praktiken innebar det dock nästan helt nya plan. Gripen E skulle nämligen få ny flygplanskropp, ny motor, ny avionik och flera andra nytillverkade system. Samtidigt skulle planen förses med vissa återvunna delar från dagens Jas-plan - såsom växellåda, katapultstol och delar av hydraulsystemet.

Tanken var alltså att slakta en Jas C/D för varje ny Gripen E som producerades. Konstruktionen sades då vara den mest kostnadseffektiva och ett resultat av en politisk kompromiss i riksdagen.

Men igår ändrade sig en stor majoritet i riksdagen. Beslutet togs utan omröstning men med reservation från Vänsterpartiet.

I underlaget skriver regeringen att ändringen inte innebär att Gripen E blir dyrare än tidigare tänkt. Detta ska hänga ihop med en möjlig kommande storaffär med Brasilien, som överväger att köpa 36 stycken Gripen E.

"Med det tillkommande intresset från Brasilien är det enligt regeringen möjligt att genomföra övergången från tidigare stridsflygsystem på ett mer kostnadseffektivt sätt och samtidigt gynna Försvarsmaktens operativa förmåga genom att nyproducera vissa delsystem eller hela flygplan."

Intresset är också stort från utlandet för att leasa dagens svenska C/D-plan. Om Försvarsmakten slipper slakta de avancerade C/D-planen, får man större möjligheter att hyra ut fler av dessa plan under åren 2018-2023 - då Gripen E byggs.

Riksdagen har hittills sagt ja till att beställa 60 plan under förutsättning att ett partnerland köper minst 20 plan. Försvarsministern Karin Enström har sagt hon tolkar det nuvarande läget som att de svenska stridsflygplanen kan beställas trots nej till köp i Schweiz.

En majoritet i Försvarsberedningen vill satsa på 70 Gripen E framöver.

 

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt