Nya Golf blir snålare med mildhybrid-teknik

2019-10-28 09:00  

VW:s storsäljare får tre mildhybrid-versioner – samt två laddhybrider. Nya Golf har dessutom fler assistanssystem än någonsin, som bland annat använder svärmintelligens.

Sedan lanseringen av ”typ 1” 1974 har Volkswagen sålt 35 miljoner exemplar av sin Golf. Av dessa registrerades 560 000 i Sverige, vilket gör modellen till en av de populäraste på vår marknad. Nu släpper VW sin åttonde version av Golf, som lanseras i Sverige under det första kvartalet nästa år.

Och även om förändringarna utvändigt är försiktiga så har en hel del ny teknik hittat in under skalet. Från att ha erbjudit en hybriddrivlina får Golfen nu hela fem. Tre av dem är mildhybrider (eTSI), där motorerna backas upp av små batterier med 48-voltsteknik. Effekterna ligger på 110-, 130- och 150 hästkrafter.

Till detta kommer två laddhybrider med olika fokus. Dels snåla eHybrid på 204 hästar, samt en mer sportig GTE-version med 245 hk. Båda har batterier på 13 kWh. Bland nyheterna i motorutbudet finns en snål bensinare på 110 hk, samt två nya dieslar på 115 respektive 150 hk.

Läs mer: Pendlarbil på abonnemang ska få folk att välja vätgas

Med hjälp av så kallad Twin Dosing, som är en typ av AdBlue-teknik, har VW lyckats sänka dieselmotorernas utsläpp av kväveoxider (NOx). Och mildhybridtekniken har pressat ned deras bränsleförbrukning med 17 procent. För TSI-bensinarna ligger besparingen på 10 procent. Bland de övriga versioner som kommer senare finns en TGI med gasdrift som släpps nästa år.

VW säger att Golf aldrig tidigare har haft så många assistanssystem. Bland annat kan föraren använda Travel Assist i upp till 210 km/h, då man inte behöver styra, gasa eller bromsa. Car2X är en ny standardfunktion som använder svärmintelligens, där information om aktuella händelser i trafiken hämtas in från andra bilar såväl som trafikstrukturen.

Som tillval kan den adaptiva farthållaren förses med en förutseende hastighetsdetektering. Systemet varnar på förhand för stillastående köer samt kommande korsningar, rondeller och kurvor. Och närområdesövervakningen Front Assist har nu fått en funktion där bilen bromsar in om ett möte dyker upp när man är på väg att svänga in på en annan väg. Nu ska det även vara möjligt att uppgradera Golfens system i efterhand.

Läs mer: Volkswagen kör testproduktion inför Northvolts tyska batterifabrik

Interiört har nu nästan alla knappar slopats till förmån för displayer. Grunden är VW:s Digital Cockpit med en tillhörande skärm på 10,25 tum, samt en infotainmentskärm på 8,25 tum – båda som standard. Som tillval finns en svävande display på vindrutan som visar hastighet och navigation direkt i synfältet.

Bilen har ett eSIM-kort och är uppkopplad via tillverkarens Online Connectivity Unit till tjänster i Volkswagen We. Modellen har också fått en förbättrad röststyrning. Det skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt