Nya fynd på unikt 1400-talsvrak

2015-06-15 06:14  

Nu genomförs nya dykningar på 1400-talsvraket Gribshunden utanför Ronneby.

Redan första dagen gjorde forskarna nya upptäckter.

– Det här är ett av de viktigaste vraken i världen, säger Jon Adams, världsledande marinarkeolog.

Efter ett långt uppehåll undersöks nu Gribshunden igen. Världens kanske bäst bevarade 1400-talsskepp ska skannas, filmas, fotas och tecknas av i en kartläggning av vrakplatsen.

När den första av tre expeditionsdagar avklarats på söndagen var forskarna lyriska.

– För oss är det mycket nytt. Vi ser nya skeppsdetaljer som vi aldrig sett tidigare. Det är skithäftigt. En av dykarna hittade precis en kanonkula, säger dykledaren Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola.

Med på dykningarna är professor Jon Adams, världsledande forskare på skepp från medeltiden, som jobbade med bärgningen av brittiska Mary Rose, världens mest kända vrak vid sidan av Vasa.

– Det här är ett otroligt viktigt fynd. Ett häpnadsväckande välbevarat exemplar som länkar ihop medeltidens skeppsteknik med den som började användas på 1300- och 1400-talen, säger Jon Adams efter att ha varit nere vid Gribshunden i timmar.

Kartläggningen av vraket görs för att kunna genomföra en större undersökning längre fram.

– Ju mer man tittar på det, ju mer inser man hur mycket som finns kvar där nere och hur spännande det är. Det är ett skepp jämngammalt med Christoffer Columbus Santa Maria, men bevarat, säger Johan Rönnby.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Vrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt