Nya designen låter Boeings plan nosa på överljudsfart

2019-01-10 12:48  
Foto: Boeing

Transonic Truss-Braced Wing öppnar för en supertunn vinge med ett spännvidd på nära 52 meter. Boeings senaste design ger hastigheter på mach 0,8.

Just nu pratas det mycket om överljudsplan, samtidigt vässar flygplanstillverkarna kapaciteten hos sina konventionella modeller. Och nu presenterar Boeing tekniken som kommer låta deras passagerarflygplan nosa på överljudsfart. Det är den nya versionen av bolagets Transonic Truss-Braced Wing (TTBW). Enligt Boeings forskare kommer den nya vingdesignen innebära att planet kan flyga snabbare och högre än vad som varit fallet med föregående TTBW-koncept.

De vingformade stag som löper från flygkroppens undersida gör det möjligt att ha supertunna vingar med en stor spännvidd – på 51,8 meter. Genom att ge vingarna en starkare svepning bakåt har man ökat stagets belastningskapacitet. Resultatet blev en mer integrerad design som ökar flygplanets kapacitet markant.

Tidigare hade man ambitionen att nå hastigheter på mach 0,70 till 0,75. Nu har Boeingforskarna nått en unik aerodynamik som ska vara god för mach 0,8 – vilket motsvarar strax under tusen km/h. Det är förvisso inte i närheten av Concorde, som flög snabbare än mach 2 – men att bygga överljudsplan med samma passagerarkapacitet låter sig inte göras i dagsläget.

Läs mer: Nu bygger Rolls-Royce världens snabbaste elflygplan

Ändringarna av TTBW-designen kommer efter omfattande tester vid Nasas Ames Research Center. Faktum är att Boeing och Nasa har studerat vingkonceptet tillsammans i nära tio år, detta som en del i The Subsonic Ultra Green Aircraft Research program (SUGAR). Forskningen tittar bland annat på innovativa lösningar som kan minska flygplanens oljud och utsläpp, samtidigt som prestandan höjs.

John Edgren

Mer om: Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt