Nya budget-Teslan i produktion 2017

2016-04-01 13:12  
Elon Musk, grundare, presenterar Model 3. Foto: TT/Justin Prichard

Amerikanska Teslas nya ”folk-elbil” har nu visats upp för första gången.

(Artikeln har uppdaterats)

Lanseringen är ett steg mot ett verkligt genombrott för elbilar. Men än är vi inte där.

Den en nya modellen, Model 3, kommer att börja produceras under 2017, enligt vd Elon Musk.

Model 3 får ett pris på omkring 35 000 dollar (motsvarande cirka 285 000 kronor), exklusive olika former av subventioner, och blir därmed betydligt billigare än Teslas befintliga modeller. Den är också billigare än en Volvo V70, Sveriges mest sålda bil.

Räckvidden blir minst 35 mil per laddning. Enligt Tesla har bolaget redan fått in över 130 000 förbeställningar på bilen, skriver Reuters.

Att budgetmodellen blir en framgång ses som kritiskt för att Tesla ska kunna förverkliga sina tillväxtplaner, bolaget har som mål att sälja 500 000 bilar per år från och med 2020.

I samband med presentationen började Tesla ta emot beställningar på Model 3 och runt om i världen bildades långa köer utanför Teslabutikerna, så även i gallerian Mall of Scandinavia i Solna.

Christer Karlsson, professor på Handelshögskolan i Köpenhamn, ser lanseringen av Model 3 som ett viktigt steg på vägen mot ett genombrott för elbilar. Men han påpekar att även andra biltillverkare nu är på gång med elbilar, till exempel Audi och Volkswagen.

– Jag tror att det kommer mycket genombrott för elbilsbranschen över huvud taget därför att det kommer intressanta lösningar från de andra producenterna också, men det är klart att det här är ett signifikant exempel, säger Karlsson.

Enligt Karlsson kan utvecklingen mot elbilar beskrivas som en trestegraket; först ut var hybrider, sedan kom laddhybrider och till slut lanseras rena elbilar. Volvo tar till exempel vägen via laddhybrider.

– Ett stort koncept just nu är laddhybrid som du kan köra relativt långt med innan bensinmotorn tar över, och alla de som gör laddhybrider nu säger att i nästa steg kommer den rena elbilen. Alla är på gång och detta är ett tecken på det.

Elbilens begränsning är att batteriet väger mycket och behöver laddar i flera timmar. Därför tror Karlsson att vätgasdrivna bränslecellsbilar kommer att ta över.

– Om man tittar på framtiden så är det bränslecellen som är det intressanta. Det är också en elbil, men den går på vätgas och släpper bara ut vatten.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt