Nya besked krävs från Nevs

2014-12-01 06:14  

Biltillverkaren Nevs väntas i dag ansöka om förlängd tid för den rekonstruktion av företaget som inleddes i augusti.

För att tingsrätten ska säga ja krävs att Nevs har något nytt att komma med.

Ansökan lämnas till Vänersborgs tingsrätt, som fattar ett beslut inom några veckor. Fordringsägarna ska först få säga sitt om företagets begäran.

Nevs, som vill utveckla och bygga eldrivna Saabar, kom på ekonomiskt obestånd i våras. En tid därefter inleddes förhandlingar med två stora asiatiska fordonstillverkare, som är intresserade av att satsa i Nevs. Enligt obekräftade uppgifter rör det sig som kinesiska Dongfeng och indiska Mahindra.

Båda dessa bedöms kunna vara intresserade av varumärket Saab. Men det ägs av försvarskoncernen Saab, och det är inte givet att koncernen vill ge Nevs ett förnyat tillstånd att använda namnet.

Ett alternativ för Nevs kan vara att ta uppdrag från andra biltillverkare, gällande produktion eller utveckling. Det kan antingen bli ett komplement till att bygga egna bilar, eller helt ersätta ambitionen att tillverka eldrivna bilar med ett Saabmärke på.

Nevs har nästan 500 miljoner kronor i skulder till leverantörer. Rekonstruktören, advokat Lars Eric Gustafsson, vill att dessa skrivs ner till hälften för att företaget ska kunna räddas.

Mer om: Nevs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt