Nya autopiloten kör utan förare på motorväg

2019-05-21 11:39  

Från påfart till avfart. Nu avslöjar Nissan att man i höst kommer lansera en vässad autopilot. Uppgraderingen innebär att märkets bilar blir helt självbärande på motorvägen.

När det pratas om autopilotsystem så är det framförallt Tesla som nämns. Men även Mercedes, Volvo, GM och Nissan har system med liknande funktionalitet. Och snart kommer det sistnämnda bilmärket ha tagit ytterligare ett steg mot autonoma fordon.

I höst kommer den japanska tillverkaren lansera en ny Skyline på hemmamarknaden – en bil som ska vara självbärande på motorvägen. Systemet är utvecklat för att klara av körning ramp-till-ramp, det vill säga från motorvägspåfart till dess att fordonet kör av.

Läs mer: Undersökning: Bilister kluvna kring förarassistenternas intåg

Nyheten är att systemet tillåter att föraren helt släpper ratten. När föraren aktiverar ProPilot på en inlagd rutt kommer bilen, så fort den kommer till en flerfilig motorväg, att kunna ta över helt. När fordonet närmar sig en vägdelning eller om ett långsammare fordon ska köras om avgör systemet hur detta ska ske, baserat på navigationsdata och fordonets sensorer. Men här överförs sedan ansvaret till fordonet att initiera nästa steg, vilket görs genom att föraren lägger händerna på ratten och styr.

Systemet kräver förarens uppmärksamhet

Nissan säger att kombinationen av kameror, radar, sonar, gps samt 3d-kartdata ska ge en 360-graders bild av omgivningen i realtid. Det ska göra att det känns som att bilen körs av en erfaren förare. Men bara för att bilen kör sig själv går det inte att fälla tillbaka sätet och ta en blund. Som komplement, och som en del av säkerhetskraven, övervakas föraren av systemet – och är hen för distraherad kommer bilen kräva att uppmärksamheten riktas mot vägen.

Som ovan nämnt kommer Nissan lansera funktionen i nya Skyline och endast på den inhemska marknaden. När den kan bli tillgänglig i Sverige återstår att se.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt