Ny VW-strategi: Scania tar över MAN

2010-11-15 08:04  
Ferdinand Piëch styr VW-koncernen och vill till varje pris ha ett samgående mellan lastbilstillverkarna Scania och MAN. VW är största ägare i båda och ser samordningsvinster på 1 miljard euro per år. Ferdinans Piëch har fina anor - hans morfar var Ferdinand Porsche. Foto: Christoph Stache/AP/Scanipix

Volkswagens starke man Ferdinand Piëch ska göra VW till världens största bilföretag, större än Toyota. Svenska Scania blir pusselbiten som ska föra visionen i mål.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel planerar Ferdinand Piëch att låta Scania ta över den tyska konkurrenten MAN.

Volkswagenkoncernen har stora ägarandelar i båda lastbilsföretagen.

För fyra år sedan gjorde MAN ett försök att ta över Scania, men nu är det det omvända som gäller, enligt Der Spiegel och Financial Times.

Strategin är att ta absolut kontroll över Scania, där VW i dag har 46 procent av aktierna och 70 procent av rösterna. Det är första steget.

Därefter lägger VW-gruppen in sina 30 procent i MAN i Scania och gör MAN till ett intressebolag i Scania.

Tredje steget blir att göra en nyemission i Scania och låta Scania lägga ett bud på hela MAN.

Det skulle göra VW-koncernen till en av de stora tillverkarna av tunga lastbilar och bli en utmanare till tyska Daimler som med sina Mercedeslastbilar är världens största lastbilstillverkare.

Redan nu är VW en av de största i världen på lätta transportbilar och tillsammans med framtidens Scania skulle VW få en position i världstoppen.

Därmed skulle Ferdinand Piëchs vision om att göra VW till världens största fordonstillverkare senast 2018 kunna bli verklighet.

VW-koncernen är Europas största personbilstillverkare och tillsammans en starkare lastbilsdivision skulle VW passera japanska Toyota som världens största fordonstillverkare.

Ferdinand Piëch räknar med att en integration av MAN och Scania skulle ge stordriftsfördelar och besparingar på en miljard euro per år.

Nu rinner det ut onödigt mycket pengar ur båda företagen, enligt Piëch.

Största biltillverkarna 2009

1. Toyota

2. GM

3. VW

4. Ford

5. Huyundai Kia

6. PSA

7. Honda

8. Nissan

9. Fiat

10. Suzuki

Lars Anders Karlberg

Mer om: Volkswagen MAN

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt