Ny Tekniks chefred: ”Han är långt ifrån pensionsmässig”

2011-03-25 09:15  

Norbert Andersson tf chefredaktör för Ny Teknik har följt turbulensen i Saab under flera år. Här kommenterar han Jan Åke Jonssons avhopp.

Varför tror du att Jan Åke Jonsson slutar nu?
- Han är långt ifrån pensionsmässig, 59 år och sprang förra året Stockholm Marathon. Visserligen har han haft en otrolig arbetsbörda under de senaste två åren då man först i en lång och svår process hittade en ny ägare till Saab och sedan började rekonstruera företaget. Så det där med att han är pensionsfärdig ska vi ta med en nypa salt.

Vad händer nu?
- Victor Muller är i praktiken helt i händerna på Vladimir Antonov. Pengarna från denne bankir låg bakom köpet av Saab. Antonov vill spela en mer aktiv roll i Saab och då är Jan-Åke kanske inte rätt medspelare.

Att finanschefen överger sitt nya jobb redan innan han tillträtt låter som det inte står riktigt rätt till i bolaget?
- Om det var oreda i finanserna eller något annat som gjorde att den tilltänkte finanschefen Nils-Johan Andersson aldrig tog jobbet är svårt att veta. Men troligen fick han beskedet att Jan-Åke skulle sluta, och då är det nog inte riktigt lika roligt att sitta i Saabs ledning.

Saab säljer fortfarande alldeles för få bilar för att finansiera sin egen verksamhet och för att återförsäljarna ska vara nöjda. Särskilt på den tidigare så viktiga USA-marknaden går det trögt. Visserligen kommer en så kallad suv, 9-4x, in på marknaden under våren. Men den tillverkas, och har utvecklats, av GM och ger knappast Saab några större pengar. Här hemma hoppas Saab stort på kombiversionen av 9-5, men frågan är hur många som vågar köpa den nu när Saab skakas av något som mest liknar en palatskupp.

Är det här en stor förlust får Saab?
- Victor Muller och Jan-Åke har hela tiden jobbat tätt tillsammans, närmast som ler och långhalm. Muller har ingen annan erfarenhet av att leda ett industriellt storföretag. Hans insatser som ledare för lilla Spyker i Holland får nog ingen annan än Antonov att jubla över att han nu ska bli vd för Saab.

Yvonne Edenholm

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt