Ny Teknik avslöjar: Saab-affär med kineserna klar

2009-12-03 14:41  

Kinesiska Beijing Automotive Industry, BAIC, har redan köpt produktionsverktygen till gamla 9-5-modellen, enligt källor till Ny Teknik. -Jag kan inte kommentera det, säger Gunilla Gustavs, talesperson på Saab Automobile.

Affären är redan klar, enligt Ny Tekniks källor.

Den statsstödda kinesiska biltillverkaren Baic har redan köpt produktionsverktygen till Saabs utgående 9-5-modell.

Det har spekulerats i media om att Baic bara vill åt Saabs teknik. Ny Teknik skrev redan i slutet av oktober att Saab börjat montera ner de verktyg, som använts för att producera den gamla 9-5-modellen. Planen var då att produktionsverktygen skulle skeppas till Kina, eftersom tanken var att den nya Saab 9-5 skulle börja tillverkas i Trollhättan efter årsskiftet.

Och enligt tidigare mediauppgifter avsåg Baic att använda utrustningen för att bygga en fabrik i Beijing.

BAIC ingick tidigare i den investerargrupp som leddes av svenska Koenigsegg. Så sprack det upplägget med buller och bång. Men därefter har BAIC sagt att man kan tänka sig att göra en affär på egen hand.

Ett tiotal kinesiska tekniker har tidigare gått igenom produktionsutrustningen för såväl 9-5 som 9.3, enligt NyTs källor.

Men enligt nya uppgifter till Ny Teknik är alltså en försäljning av produktionsverktyg till Baic redan klar.

-Jag kan inte kommentera det, säger Gunilla Gustavs, talesperson på Saab Automobile.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt