Ny Stirlingfabrik i Åmål på gång

2008-08-27 07:34  
Initiativtagarna till Åmålprojektet Lars Linde (th) och Tom Lidén (tv) visar upp en modell av en Stirlingmotor. Foto: Lars Anders Karlberg

Den här veckan blir det klart om det nybildade svenska miljöteknikföretaget Cleanergy får in tillräckligt med riskkapital för att sätta igång tillverkning av små, tvåcylindriga Stirlingmotorer i Åmål.

- Vi är nästan i mål med den första nyemissionen på 25 miljoner kronor. Alldeles nyss fick besked om att det kommit in 5 miljoner kronor från en investerare, sade styrelseordföranden Tom Lindén i torsdags när han och vd Lars Linde var uppe på Ny Tekniks redaktion för att berätta om investeringsplanerna.

Cleanergy har tagit över rättigheterna till den tvåcylindriga, v-byggda 9 kW Stirlingmotor som ursprungligen utvecklades av United Stirling i Malmö men som har vidareutvecklats av det tyska industriföretaget Solo i Sindelfingen i södra Tyskland.

Solo överlät i våras motorn till det schweiziska investmentbolaget Incentive Asset Management Group, som i sin tur nu har överlåtit rättigheter och all utrustning till Göteborgsföretaget Cleanergy mot en 30-procentig ägarandel i Cleanergy.

200 miljoner till nya fabriken
- Nästa år ska vi göra en nyemission på 200 miljoner kronor och bygga världens största fabrik för serietillverkning av Stirlingmotorer i Åmål, säger Lars Linde.

Precis som det amerikanska företaget Stirling Energy Systems ska Cleanergy bygga solkraftverk med egenutvecklade solparaboler som skickar koncentrerad solvärme till Stirlingmotorn som driver en elgenerator.

- Vi har redan kontakter för att sätta upp våra solkraftverk i solrika länder som Dubai, Kuweit, Egypten, Spanien, Italien och Grekland.

- Nästa steg är att använda naturgas och pellets som drivmedel för våra Stirlingkraftverk, säger Lars Linde.

15 000 motorer om fyra år
Planen är att redan i år bygga 30 stycken Stirlingmotorer i Åmål i fabrikslokaler som man hyr av Åmåls kommun.

2009 räknar man med 200 motorer och 200 solparaboler.

2010, när en helt ny fabrik står klar, ska man klara av 3.000 motorer och 3.000 solparaboler.

2011 väntas produktionen nå upp till 10.000 motorer och 10.000 solparaboler.

2012 ska man vara uppe i full produktion med 15.000 motorer och 15.000 solparaboler.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt