Ny skogsmaskin vinner SSAB:s stålpris

2015-11-20 12:36  

Det finska företaget Ponsse vinner SSAB:s stålpris Swedish Steel Prize för sin nya skördare Scorpion.

- Ponsse har inte bara avsevärt förbättrat ergonomin för föraren utan också förbättrat funktionaliteten och säkerheten och ökat produktiviteten med den här nya designen, säger Gregoire Parenty, juryns ordförande och marknadsdirektör på SSAB, i ett pressmeddelande.

Ponsse påbörjade utvecklingen av maskinen 2010. Arbetet fokuserades kring förarens arbete.

- Vi startade projektet på begäran på en kund som ville ha ett roterande förarhytt, säger utvecklingsdirektör Juha Inberg på stålprisets hemsida.

Kranarmen på Scorpion är fäst på den undre baksidan av förarhytten, vilket gör att sikten inte skyms framåt på grund av kranarmen.

Men Juha Inberg framhåller den förbättrade ergonomin.

- Förbättrad ergonomi och perfekt sikt i alla riktningar med mindre sidledsrörelser i hytten gör att förarens arbete blir lättare och förbättrar skördearbetets kvalitet, säger Juha Inberg.

Skördarens vikt är jämnt fördelad över skördarens åtta hjul, vilket minskar risken för markskador. Höghållfast stål har använts i kranarmen, chassit och skördaraggregatet.

Scorpion har använts i produktion sedan 2014. I dagsläget finns ungefär 250 maskiner i användning.

Swedish Steel Prize delas ut av SSAB för att premiera innovativ användning av höghållfast stål. Årets pris var det 17:e i ordningen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt