Ny rysk atomubåt på provtur

2008-10-28 15:11  
Nerpa

Den ryska atomdrivna attackubåten Nerpa har lämnat varvet och gett sig ut på prov till havs. Ubåten började byggas på 1990-talet, men det är först nu den färdigställs och levereras till ryska marinen.

Ubåten har ett deplacement på 12000 ton i u-läge. Maskineriet består av en kärnreaktor med effekten 190 MW som driver en ångturbin med effekten 32 MW. Det ger ubåten en maxfart på 35 knop i undervattensläge.

Nerpa ingår i en serie som av Nato kallas Akula II-klassen, som började byggas i början av 1990-talet. Men brist på pengar gjorde att byggena avstannade. Först nu har bygget av Nerpa kunnat slutföras på Amurvarvet i ryska fjärran östern.

Akula II-klassen ska enligt nyhetstjänsten Ria Novosti vara det tystaste och kraftigast beväpnade ubåtarna i den ryska flottan.

Enligt uppgifter i indiska medier har Indien pumpat in 650 miljoner dollar i bygget för att kunna hyra ubåten under tio år.

Men den ryska försvarsministern avfärdade uppgifterna och sa i september att Ryssland inte planerar att exportera atomubåtar, speciellt inte till Indien. Indien har tidigare hyrt en atomubåt, men det var under sovjetperioden.

Ryssland har däremot sålt konventionella dieselelektriska ubåtar till Indien.

Håkan Abrahamson

Mer om: Fartyg Reaktor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt