Ny leveransplan för Honda Jet

2009-05-08 08:57  
Honda Jet

Hondas kommande minijetplan blir försenat. Orsaken är svårigheten att få fram komponenter. Första provflygning beräknas till januari 2010.

När Honda beslöt att lägga sin flygplanstillverkning i Greensboro i USA planerades första leverans av Honda Jet till kunderna i slutet av 2010. Men flera komponenter som ska tillverkas av underleverantörer har blivit försenade, meddelar Honda.

Därför försenas leveransplanen med ett år. Efter första provflygning i januari 2010 räknar Honda nu med att kunder kan få planet från fjärde kvartalet 2011.

Honda Jet är ett litet jetplan som är tänkt som affärsflygplan eller taxiflyg. Det kommer att erbjudas i utförande för fem passagerare och två i besättningen, eller sex passagerare och en pilot.

Såväl flygplan som motorer har utvecklats hos Honda. Motorerna har en för jetplan ovanlig placering ovanpå vingarna. Enligt Honda ger motorplaceringen en optimal besparing både när det gäller bränsleåtgång och utrymmesutnyttjande.

Dessa egenskaper, plus ett lägre pris än konkurrenternas, ska enligt Honda göra planet framgångsrikt på marknaden för små jetplan. Prislappen väntas hamna runt 30 miljoner kronor. Försäljning av planet ska ske i samarbete med amerikanska Piper, som har mångårig erfarenhet av marknaden för små flygplan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt