”Ny lag hade stoppat Saabs export till Förenade Arabemiraten”

2016-02-17 15:11  

”Hade Kex-utredningens förslag trätt i kraft, har jag svårt att se att en sådan här export hade kommit till stånd”. Det säger Allan Widman, ordförande i försvarsutskottet, om Saabs affär med Förenade Arabemiraten.

I morse avslöjade Sveriges radio att vänsterpartisten och riksdagsledamoten Stig Henriksson, som sitter i Exportkontrollrådet, är kritisk till försvarsföretaget Saabs försäljning av ett flygplansburet spaningssystem till Förenade Arabemiraten.

Ordern avser en vidareutveckling av det kända Erieye-systemet som kallas Global eye. Den är bolagets första beställning av den nya modellen, som Saabs presschef Sebastian Carlsson beskriver vara det mest utvecklade radar- och signalspaningssystemet i världen.

– Användningen av GaN, galliumnitrid, som förstärkningskomponent och tåligare material gör bland annat att man ser mindre enheter snabbare och enklare. Systemet får en mycket högre effekt, säger han.

Det innebär exempelvis att radaroperatörerna kan se och urskilja mindre föremål som småbåtar i ett kluster av vågor, vilket tidigare varit svårt.

Huruvida spaningssystemet får exporteras granskas i dagarna av Inspektionen för strategiska produkter, ISP - och av Exportkontrollrådet, som består av riksdagsledamöter och ger råd till ISP. Priset uppges vara omkring 11 miljarder svenska kronor.

Allan Widman är ordförande i försvarsutskottet och Liberalernas talesperson i vapenexportfrågor. Han understryker vikten av att den nya lagstiftning som Krigsmaterielexportöversynskommittén, Kex, föreslog i somras kommer på plats.

Enligt förslaget ska svensktillverkade vapen inte säljas till stater med demokratiska brister: "Respekt för mänskliga rättigheter och den mottagande statens demokratiska status utgör centrala villkor vid tillståndsprövningen", skriver utredarna.

– Hade Kex-utredningens förslag trätt i kraft har jag svårt att se att en sådan här affär hade kunnat komma till stånd, säger Allan Widman.

Dess slutsatser bereds inom regeringskansliet, men Widman anser att arbetet går för långsamt med tanke på att diskussion nu upstått kring exporten till Förenade Arabemiraten.

– Det här understryker vikten av att regeringen skyndar på lagstiftningen.

Å Saabs vägnar säger Sebastian Carlsson i en kommentar att bolaget följer de lagar och regler som gäller i dag.

– Vi har jättetydlig lagstiftning i Sverige och förväntar oss att myndigheter följer den och vi agerar enligt lagstiftningen.

Global eye-systemet monteras på jetflygplanet Global 6000 från Bombardier, vilket gör att det kan användas på högre höjd än tidigare och även under längre tid.

Har ni fler kunder på gång när det gäller Golden Eye?

– Vi ser stor potentiell marknad för den här produkten, säger Sebastian Carlsson.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt