Ny incident: ryskt bombplan hade kärnvapen ombord

2015-02-02 10:42  

Ett ryskt bomplan som flög över Engelska kanalen i förra veckan hade åtminstone en kärnvapenmissil ombord, uppger brittiska källor.

Två ryska stridsflygplan av typen TU 95, kallade Björnbombare, flög i onsdags över Engelska kanalen - och möttes där av brittiska jaktplan.

Ett av planen uppges ha haft åtminstone en kärnvapenmissil ombord, enligt tidningen Sunday Express, som hänvisar till källor inom det brittiska försvarsdepartementet.

Den ryska missilen är designad för att slå ut och förstöra ubåtar och uppges ha varit laddad med kärnvapenstridsspets som dock ska ha varit säkrad.

Sunday Express uppger att den norska militären snappade upp samtal mellan de ryska piloterna som bekräftade att det fanns kärnvapenlast ombord och att det hela handlade om en övning.

Samtidigt ska myndigheterna i Storbritannien ha haft kännedom om kärnvapenlasten - via en annan källa - långt innan planen nådde brittiskt luftrum.

Som en följd av incidenten kallade Storbritanniens utrikesdepartement i fredags upp Ryssland Londonambassadör Alexander Yakovenko och bad om en förklaring till incidenten.

Den senare sammanföll i tiden med att britterna startade en ny utredning kring mordet på den ryske opponenten Alexander Litvinenko.

De senaste årens olika ryska incidenter som sker runt omkring Sveriges närområde listas och beskrivs här i en europeisk rapport från i fjol.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt