Ny godstågsboggie för högre fart

2015-04-30 09:46  
Godstågsboggien SustRail Conventional har utvecklats vid Berlins tekniska universitet. Foto: SustRail

En ny boggie för snabba godståg och farter upp till 160 km/h premiärvisas på en transportmässa nästa vecka.

Boggien har utvecklats vid avdelningen för järnvägsfordon vid Berlins tekniska universitet och ingår i EU-projektet SustRail, som syftar till att öka järnvägstransporterna och höja hastigheterna och axellasterna för godståg i EU.

Man talar om hastigheter på upp till 160 km/h och axellaster på 25 ton.

Att järnvägstransporter är energieffektivare än landsvägstransporter råder det inget tvivel om, men en stor del av godsvagnsparken i Europa är föråldrad.

Den nyutvecklade boggien kan användas för alla typer av godsvagnar. Målet med utvecklingen har varit att använda lätta material och en konstruktion som kräver så lite underhåll som möjligt.

Med radiell styrning minskar inte bara rullmotståndet, utan även förslitningen av räler och hjul. Dessutom minskar oljud som uppstår speciellt i skarpa kurvor.

Premiärvisning blir det på fackmässan Transport logistik i München 5 - 8 maj.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: Godståg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt