Ny diodstrålkastare får inbyggd bländare

2008-11-12 10:47  

Osram presenterar denna vecka nya dagsljusdioder som lämpar sig till strålkastare i bilar. Fem stycken monterade tillsammans ger en strålkastare med många ljusbilder.

De nya kretsarna producerar ljusflödet 125 lumen vid 700 mA. Fem stycken ger 1000 lumen vid 1 A. Det går att kombinera dioderna för att skapa helljus, halvljus och kurvljus.

Färgtemperaturen ligger på 6000 K, vilket är i närheten av naturligt dagsljus. Enligt Osram ska ljuset göra mörkerkörning mindre tröttande.

Lysdioderna kan monteras ytligt på en bilkaross, vilket gör det möjligt för bildesigner att experimentera med bilens former utan att behöva ta hänsyn till strålkastare med reflektorer som tränger djupt in i karossen.

Jämfört med de moderna gasurladdningslampor som används i bilstrålkastare idag, där 35 till 45 procent av ljuset som produceras bildar ljuskägla, så är lysdioderna tio procent effektivare.

Med en brinntid på 10000 till 20000 timmar är de också överlägsna strålkastarlösningar med lampor och enligt Osram överlever diodstrålkastarna sannolikt den bil de ska sitta i.

Håkan Abrahamson

Mer om: Lysdiod Led

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt