Ny chans för elbilspionjärer

2010-09-24 16:09  
Taxi 020 är ett av de företag som är testpiloter i Stockholms Stads och Vattenfalls elbilsprojekt. Taxi 020 har köpt en Mitsubishi iMiev och målat den gul i datorn.

Det blev en oväntat låg uppslutning kring Stockholms Stads och Vattenfalls elbilsprojekt. Bara hälften av bilarna och pengarna har gått åt och nu blir det en ny ansökningsrunda.

- Ja vi har pengar kvar och öppnar nu en ny ansökningsomgång för dem som vill bli elbilspionjärer, säger Eva Sunnerstedt på Stockholms miljöförvaltning till Ny Teknik.

Stockholms Stad, Vattenfall och Energimyndigheten hade räknat med att mycket större intresse hos företag och kommuner att vara testpiloter i den förflotta av 50 elbilar som Energimyndigheten subventionerar.

Det talades till och med om att bilarna måste kvoteras ut.

Men så blev det inte. När ansökningarna nu samlats in och gåtts igenom var det bara elva företag, kommuner och organisationer som anmält sig för totalt 26 bilar.

De som är med i testflottan får bidrag med 25 procent av merkostnaden mellan en vanlig bil och en elbil, dock max 100 000 kronor.

I och med att intresset blev svagare än väntat och att bilarna faktiskt blev billigare än vad man från börjat räknat med finns det gott om pengar kvar.

- Vi har faktiskt medel för fler än de 50 bilar vi från början räknat med, säger Eva Sunnerstedt.

Den nya ansökningsomgången är öppen till och med den 1 december.

Det ställs en rad krav på den som vill ha en bil från förflottan.

Bland annat måste man ha en dekal som visar att man är med i projektet, man måste rapportera driftsdata hela tiden, man måste svara på förarenkät vid tre tillfällen, man måste satsa fem arbetsdagar på utvärdering, information och uppföljning och man måste acceptera att ens fordon används i reklam för projektet.

Elva företag - fyra modeller

Här är de företag som är med i första testflottan.

Jönköpings kommun - 5 stycken Mitsubishi iMiev

Falu Energi & Vatten - 5 stycken Mitsubishi iMiev

Taxi 020 - 1 stycken Mitsubishi iMiev

MMC Malmö AB - 1 stycken Mitsubishi iMiev

Move About AB (elbilspoolföretag i Göteborg) - 3 stycken Fiat 500 EV

Öresundskraft - 3 stycken Fiat 500 EV

Örebro kommun - 2 stycken Fiat 500 EV

Dagens Nyheter - 1 stycke Fiat 500 EV

Gnosjö kommun - 1 stycken Fiat 500 EV

Fortifikationsverket - 1 stycken Ranault Kangoo

STRI AB - 1 stycken Nissan Cabstar

 

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar batteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt