Ny bok berättar om Grönlandsplanet

2013-04-29 07:53  

I sjuttio år var ett amerikanskt kustbevakningsplan infruset i Grönlandsisen. När det återfanns 2012 hade en markradarexpert från Sverige en viktig roll. Nu berättas hela historien om The Grumman Duck i en ny bok.

Boken, Frozen in time, är skriven av den amerikanska journalisten och författaren Mitchell Zuckoff. Han följde med en expeditionen med US Coast Guard i augusti förra året när flygplanet, The Grumman J2F Duck, hittades elva meter under isen.

Ny Teknik har tidigare berättat om expeditionen, där markradarexperten Jaana Gustafsson från Sverige deltog med sin expertkunskap.

En annan nordbo som spelade en viktig roll i historien om planet, fast långt tidigare, var norsk-amerikanske flygaren och polarforskaren Bernt Balchen. Efter kraschen 1943 var han den som ritade den första kartan över nedslagsplatsen för planet. Hans karta blev sjuttio år senare en viktig ledtråd för expeditionen.

Anna Orring

Mer om: Grönland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt