Nutek: Fordonsindustrins betydelse överdriven

2008-12-02 23:00  

Fordonsindustrins betydelse för andra branscher är betydligt överdriven. Att ett jobb hos en biltillverkare skulle generera upp till fem jobb i andra branscher är en myt, enligt statliga Nutek.

Enligt färska beräkningar handlar det i stället om 0,3 jobb, långt färre än som ofta nämns i debatten om bilindustrins framtid.

- Att fordonsindustrin skulle ha så stor betydelse för andra branscher och ekonomin i sin helhet är en myt enligt vår bedömning, säger Tore Englén, analytiker på Nutek.

För att beräkna effekterna av en neddragning har Nutek använt en egen, avancerad datormodell.

- Rent hypotetiskt minskade vi antalet anställda med 10 000 inom fordonsindustrin i Västra Götaland. Resultatet blev att ytterligare 3 000 jobb försvann i hela landet, säger Tore Englén.

Modellen tar hänsyn till effekterna för underleverantörer, andra branscher som restaurang och även offentlig sektor. Totalt blev effekterna inte särskilt stora.

- Det beror naturligtvis på vilka antaganden du gör i modellen, men de som kommer fram till siffran tre, fyra eller fem bygger på väldiga överdrifter, säger Tore Englén.

Att ett jobb inom fordonsindustrin i Västsverige skulle generera ytterligare fem jobb lyfts bland annat fram i en rapport från Västsvenska industri- och handelskammaren.

Den siffran bygger, enligt utredaren Kent Jellmund inte på egna beräkningar, utan kommer i stället från uppgifter från EUs framtidsrapport för bilindustrin, "Cars 21".

Marie Alpman

Mer om: GM Fordonskrisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt