Nu visas ljudlösa lättviktsplanet upp

2012-07-31 08:10  
Ovansidan av vingarna på Elektra One är täckta av solceller.Copyright: PC-Aero / Neowings

Det drivs av solenergi och är näst intill ljudlöst. Det miljövänliga flygplanet Elektra One Solar är en av nyheterna som visas upp på flygmässan ILA 2012 i Berlin.

I september visar tyska PC-Aero för första gången upp sitt miljövänliga ensitsiga flygplan Elektra One för en större publik.

Planet är byggt av lättviktkompositer och väger endast 100 kg, propeller och elmotor inkluderat. Solenergin driver en elmotor på 15,7 kilowatt.

Planet har en räckvidd på drygt 400 km och kan enligt uppgift hålla sig i luften 3 timmar innan det är dags att landa för en extra laddning av litiumjonbatterierna i solhangaren. Planet är drygt 8 meter mellan vingspetsarna.

Ljudnivån under flygning uppges ligga under 50 dBA och marknadspriset beräknas hamna runt 900 000 kronor.

Fler och större plan i serien håller just nu på att utvecklas.

ILA Berlin Air Show rum äger rum i Berlin den 11 till 16 september. På ILA presenteras allt från senaste forskningsresultat och nya komponenter till färdiga flygplan och flyguppvisningar. Årets mässa fokuserar på effektivitet, energismarta produkter, miljö och klimat.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: ILA 2012 Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt