Nu väntas trafikkaos – ”Boeing har hård press på sig”

2019-03-13 10:03  
En modell av planet. Foto: IBL / Imago

Flera av Norwegians avgångar påverkas efter beslutet om att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Nu förbereder sig flygbolaget för trafikkaoset som väntar – med inställda avgångar, ombokningar och förseningar.

(Uppdaterad)

– Vi bokar om passagerare och har bemannat med mer personal på kundcentret, säger Tonje Næss, talesperson på Norwegian.

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen slutat använda flygmodellen.

Beslutet kommer att innebära stora konsekvenser för resenärer med inställda avgångar, förseningar och ombokningar. Under onsdagen påverkas drygt 20 avgångar till och från Arlanda, främst med Norwegian.

”Fokus på passagerarna”

Flygbolaget Norwegian arbetar nu på flera sätt för att parera trafikstörningarna.

– Vi slår bland annat samman flygningar så att de allra flesta som är berörda får en ny avgångstid samma dag. Fokus nu är på passagerarna, att få dem till sina destinationer, säger Tonje Næss.

– Det kommer också att uppdateras information på vår hemsida. Om någon har behov av att kontakta oss går det bra att göra det via chatten, sociala medier eller på telefon, fortsätter hon.

Norwegian har också ökat bemanningen på kundcentret och informerar löpande på sin hemsida om trafikstörningarna.

Kan bli lång process

TT: Kommer ni att sätta in ersättningsplan?

– Det är för tidigt att säga, vi får ta en dag i taget. Stoppet kan gälla i några dagar eller under en längre tid, det beror helt på vad som kommer fram när de undersöker den svarta lådan och vad luftfartsmyndigheter och Boeing säger.

TUI har två Boeing-plan i drift för nordiska passagerare, men inga av deras avgångar kommer att påverkas av stoppet.

– Våra kunder som skulle ha flugit med Boeing 737 Max 8 kommer att flyga med andra flygplan. Vi har inga störningar på våra flygningar i dagsläget, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig för TUI Sverige.

Läs mer: Piloter varnade för problem med Boeing 737 Max 8

Hur länge flygen stoppas är svårt att veta, enligt flygexperten Hans Kjäll. Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkraschen i Etiopien, men det kan dröja månader innan utredningen är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

– Det betyder att de här flygplanen kan bli stående på marken under lång tid, att de praktiskt taget placeras i malpåse, säger han.

Ekonomiska konsekvenser

Och det är inte bara resenärerna som drabbas. Reaktionerna på dödsolyckorna och flygstoppet har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

– Boeing har hård press på sig, inte minst ekonomiskt, säger Hans Kjäll.

350 flyg av modellen används redan världen över. Samtidigt finns beställningar på 5111 flyg som ännu inte levererats. Vilka garantiåtaganden bolaget har, och vad konsekvenserna blir för bolaget på längre sikt, är i nuläget oklart, enligt Hans Kjäll.

– Men det kommer ta tid innan man hämtat in förlusten. Värkarna kommer bli långvariga, säger han.

Förutom störningarna som orsakas av Boeing-stoppet är trafiksituationen normal på Sveriges flygplatser.

– Det finns inte tillräckligt många plan av denna typ för att det ska bli stora konsekvenser. Alla flygbolag har jobbat hårt för att lösa situationen och många resenärer är redan ombokade, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Totalt 18 flygningar med Norwegian till och från Sverige påverkas, i Norge totalt 19. I Danmark rör det sig om fem till sex flygningar och i Finland påverkas totalt fyra flygningar till och från landet.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om inställd flygning från Landvetter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt