Nu testar Uber självkörande taxibilar

2016-09-14 15:24  

Uber tar inga risker när de nu släpper ut självkörande taxibilar i Pittsburgh. Hjälpförare, laserkartor och utvalda passagerare är receptet för att undvika problem. De första bilarna är Ford, men snart kommer Volvo.

(Texten har uppdaterats med grafik)

Uber startar nu försök med ett dussin förarlösa taxibilar i Pittsburgh, som dock kommer att ha en hjälpförare bakom ratten som ska ingripa om något gåt galet. De första bilarna är hybrider av märket Ford Fusion, som utrustats med radar, kameror och flera lidarsensorer (lidar=laserskanner). Så småningom ska ett antal Volvobilar ingå i testflottan, som ska växa till 100 bilar kring årsskiftet, om företagets planer håller streck.

Läs mer:

Läs mer: Volvo miljardsatsar på samarbete med Uber

De som får åka i de självkörande taxibilarna är utvalda bland Ubers befintliga kunder i Pittsburg. De som deltar i experimentet får alltid i första hand en självkörande bil när de beställer en Ubertaxi. Och på förarplatsen sitter alltid en hjälpförare, beredd att ingripa om något oväntat inträffar.

För att det här över huvud taget ska vara möjligt har ett antal lidarutrustade Uberbilar åkt runt i Pittsburgh under flera månader, och gjort laserkartor av stadens gator.

Läs mer:

Läs mer: Kolla in sensorerna i Volvos första självkörande bil

Tekniken är i princip densamma som föregångaren Nutonomy använder i Singapore, som Volvo lastvagnar använder i sitt gruvprojekt och som Volvo Cars ska använde 2017 i Göteborg. Man tillåter bilarna att köra själv i områden där man gjort laserkartor som möjliggör centimeterprecision, man förser bilarna med alla sensorer och programvaror som man kan tänka ut att de behöver, och dessutom en person bakom ratten som är beredd att ta över om något oväntat händer.

Uber har bråttom med den nya tekniken. Företaget självt betonar att automatisering inte behöver betyda färre jobb, men samtidigt understryker bedömare i amerikansk affärspress att Uber behöver spara pengar. En taxirörelse utan chaufförskostnader ger onekligen sådana möjligheter.

För ett och ett halvt år sedan startade företaget ett teknikcentrum i Pittsburgh, som hade till uppgift att snabbt göra verklighet av självkörande Uber-taxibilar. Det som sker nu är fortfarande en försöksverksamhet, men samtidigt är det i de försöken som det kommer att avgöras hur långt företaget ska våga driva förarlösheten. Staden med 300 000 invånare är lagom stor och en bra testarena med varierande vägar och ett komplext vägsystem. Bland annat innehåller det en stor mängd broar, något som självkörande system brukar ha svårt för. De 100 testfordonen kommer att utsättas för tusentals olika oförutsedda händelser som sätter de autonoma systemen på prov.

Till skillnad från en rad andra ställen i USA och Europa där självkörande bilar testas i verklig trafik anser myndigheterna i Pittsburgh att Uber inte behöver något särskilt tillstånd. ”Eftersom det inte är uttryckligen förbjudet i lagen så är det tillåtet”, säger Roger Cohen, direktör i delstaten Pennsylvanias transportstyrelse.

 

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt