Nu tar Tesla bort kritiserad spelfunktion

2021-12-27 08:10  
Foto: Tesla

Efter myndighetshot om granskning av en halv miljon av Tesla-fordon har Elon Musks företag till slut reagerat. Det ska inte längre vara möjligt att spela dataspel under pågående färd. 

Uppdatering: Med en uppdaterad programvara blir det inte längre möjligt att spela spel på frontpanelens tryckskärm. Det meddelar NHTSA, enligt CNBC: ”Tesla har informerat myndigheten att företaget ändrar på funktionaliteten...i en ny mjukvaruuppdatering kommer Passenger Play att vara låst och obrukbart medan fordonet är i rörelse”.

 

Efter flera vittnesmål och otaliga Youtube-videor har National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) – en del av den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen – fått nog. Myndigheten har öppnat ett ärende där den ska granska uppskattningsvis 580 000 Tesla Model 3-, Model S- och Model X-fordon som sålts mellan 2017 och 2022. Det rapporterar The Verge.

Myndigheten skriver att så sker ”baserat på rapporter att spelfunktioner, synliga för föraren på frontpanelens tryckskärm, är aktiverade även när fordonet framförs. Den här funktionen, som kallas Passenger Play, kan distrahera föraren och öka risken för en bilolycka”. 

Den som vill spela under pågående färd måste klicka på en knapp för att bekräfta den är passagerare, men det finns inget som hindrar att föraren ljuger för systemet. Att Tesla-fordon dessutom har en autopilot-funktion gör att en del befarar att vissa förare kan komma att sätta underhållning framför säkerhet.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt