Nu startar trafikförsök med nivå 4-autonomi

2017-09-25 09:00  
De inledande sensortesterna har genomförts med en Citroën C4 Picasso. Foto: Almotive

Riktiga trafikförsök med självkörande bilar i hastigheter på 130 km/h. I höst ska PSA-gruppen testa nivå 4-fordon i trafik. På 30 mil fransk motorväg ska tusentals potentiella scenarion utvärderas.

Den franska bilkoncernen PSA Peugeot Citroë har ingått partnerskap med ungerska mjukvaruutvecklaren Almotive, och under hösten drar man igång ett nytt pilotprojekt.

Målet är att testa AI-baserad körning såsom adaptiv farthållare, fullt automatiserade filbyten, omkörningsförfaranden samt hur bilar ska agera för att undvika kollisioner. Delar som ingår i nivå 4 enligt SAE:s definition av självkörande fordon.

De två företagen genomförde en första fas av projektet redan innan sommaren då de testade både hård- och mjukvara i en Citroë. I höst, när fas två av projektet drar igång, kommer systemen testas både i simulerade miljöer – men även i riktiga trafiksituationer.

Läs mer:

Läs mer: Teslas robothiss kan byta batteriet under resans gång

AI-algoritmer kommer först testas virtuellt, sedan i tusentals realistiska situationer. De senare kommer omfatta olika väder-, trafik- och ljusförhållanden.

När man anser att mjukvaran har nått en tillräcklig mognadsgrad så kommer den testas på allmän väg. Men då inleder man med att testa sensorer och igenkänningsmjukvara. Därefter kommer kontrollen att släppas till datorn.

Projektet med PSA är inte Almotives första inom autonoma fordon. Företaget har egen licens för att testa sin teknologi på väg i Kalifornien, Finland samt på hemmaplan i Ungern.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt