Nu ska Uber ta över havet

2017-06-19 12:45  
Foto: Uber

Först bilar, sedan lastbilar och nu… båtar. Företaget Uber vill transformera transportsektorn, och har på kort tid expanderat rejält. Nu tar det steget ut på sjön och lanserar UberBOAT.

Uber erbjuder taxi-/samåkningstjänst i 613 städer, men de har även matleveranser och håller som bäst på att utveckla autonoma transportbilar. Nu lägger det amerikanska företaget till ytterligare ett område.

Från och med den 26 juni kommer de även att trafikera vattnet med ”UberBOAT”. Men tyvärr kan du glömma att få en sjötransport signerad Uber i Sverige. Inledningsvis kommer den nya tjänsten bara erbjudas i Kroatien.

Förvisso är det här inte första gången som Uber kör vattentransporter, man har haft båtar i tillfällig trafik både i Miami och Istanbul – nu ska det dock bli en mer permanent service. Att beställa en båt går till precis som när man bokar en bil, men det finns vissa restriktioner.

UberBOAT är en ”A till B-tjänst”, som bara utgår från fyra stationer: Split, Split flygplats, Hvar och Dubrovnik. Men om man hyr båten för en halv- eller heldag så får man mer flexibilitet när det kommer till ö-destinationer.

Läs mer:

Läs mer: Paris testar eldrivna taxibåtar

Skälet till att man valt Kroatien är enkel: Turister. Landet översvämmas av dem varje sommar – besökare som dels inte kan det lokala språket, och dels är vana vid att använda Uber. Kroatien har heller inte samma mördande konkurrens som Grekland när det kommer till båttaxis.

Priserna för att få sig en båttur är fasta, och exempelvis kostar en 8-personersbåt från flygplatsen in till Split eller Hvar 352 euro. En 12-personersbåt går loss på 440 euro.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL