Nu ska EU få koll på havet

2011-05-10 23:00  

Havsövervakning har blivit högsta mode i EU. Sverige är ett av de drivande länderna. Flera nya gemensamma system är på väg.

<p>Sverige är ett av de länder som hårdast drivit frågan om gemensamma havsövervakningssystem i EU. Frågan placerades högt på EU-agendan under det svenska ordförandeskapet 2009.</p> <p>Vad som planeras ske är att havet inom alla områden, både civila och militära, ska få bättre övervakning utmed EU:s gränser. Olika övervakningssystem ska förenas i en och samma it-miljö, kallad Cise, Common Infrastructure Sharing Environment. Sverige finns med i toppen av de två största demonstratorprojekten Marsuno och Marsur.</p> <p>Om ett eller två år ska Norra Atlanten, från Biscaya och norrut, Nordsjön och Östersjön övervakas av Marsuno, ett nytt, stort nätverk. </p> <p>Ett pilotprojekt som ska lägga grunden till systemet pågår och leds av svenska kustbevakningen. I det deltar nio av EU:s medlemsstater, liksom Norge och även Ryssland, som är associerad medlem. </p> <p>Marsunos tekniska lösning kommer att likna det sociala nätverket Facebook, svenska sjöövervakningssystemet Sjöbasis och radiosystemet Rakel. Alla medger att information kan behörighetsklassas.</p> <p>- Vi har valt en enda teknisk plattform som flera olika användare har tillgång till. Samtidigt bestämmer länderna själva vilken slags information som man vill ska förmedlas till andra myndigheter, säger Dan Thorell, kutsbevakningsdirektör och projektledare för Marsuno. </p> <p>Säkerheten i systemet är avgörande för hur det kommer att fungera, enligt honom.</p> <p>Marsuno ska ingå som en del i drömprojektet Cise, men består i sig av en mängd delsystem. Inflödet av uppgifter kan exempelvis komma via transpondersystemet AIS, satellitövervakningssystemet för fartyg VMS, radar (inklusive militära system) eller andra sensorer. </p> <p>Som it-experter i Marsuno deltar även försvarsföretagen svenska Saab och brittiska Thales.</p>

Mer om: Fartyg Sjöbasis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt