Nu ska Brasilien säga sitt om nya Gripen

2009-02-03 07:31  
Gripen Demo - plattformen för nästa generation Gripen som Saab nu offererar till en rad länder. Norge som varit med i utvecklingen av Gripen Demo tackade dock nej. Klicka för större bild. Foto: Katsuhiko Tokunaga

Nu har Saab lämnat in sin offert till Brasilien på 36 stycken Jas 39 Gripen Next Generation – samma plan Norge tackade nej till i höstas. Det är en affär på uppemot 15 miljarder kronor.

Brasilien har varit på gång med en upphandling av nya stridsflygplan i flera år, men den har lagts på is ett par gånger och först nu har det blivit allvar av.

Saab konkurrerar med amerikanska Boeing med sitt Super Hornet och med franska Dassault med sitt Rafale om den brasilianska affären.

I höstas lämnade Saab in sitt svar på Brasiliens preliminära förfrågan och i går måndag lämnades den slutliga offerten.

100 procent motköp
Förutom pris och tekniska data innehåller offerten ett omfattande paket med industriella samarbeten mellan Saab och den brasilianska försvarsindustrin.

Bland annat erbjuds brasilianska företag ett direkt deltagande i utveckling, produktion och underhåll av flygplanen, skriver Saab i ett pressmeddelande på måndagen.

-Gripen NG-samarbete kommer även att medföra en överföring av viktig teknik, vilket gör det möjligt för Brasilien att delta fullt ut i framtida utveckling, säger Saabs vd Åke Svensson i pressmeddelandet.

Krav på så kallade motköpsaffärer är standard i sådana här sammanhang och brukar omfatta lika stora värden som själva flygplansaffären.

Så var det i Norgeaffären förra året och så är i Brasilienaffären.

Sent i höst väntas Bralisen har bestämt sig.

Finns i fyra länder - marknadsför i sju till
Jas Gripen finns i dag i Sverige, Tjeckien, Ungern och Sydafrika.

Här handlar det om den moderna C/D-versionen som är anpassad till internationella förhållanden. Sverige har dock fortfarande kvar många gamla A/B-plan, men de ska uppgraderas till C/D-versionen. Sverige ska till 2014 anpassa sitt flygvapen till 100 stycken Gripen C/D.

I de nya affärer som Saab nu vill göra handlar det om en ny generation, Gripen NG, med starkare motor, bättre radar, längre räckvidd och mer vapen.

I Sverige kommer Gripen NG att få beteckningen Gripen E/F.

Saab marknadsför Gripen i sju andra länder - Indien, Danmark, Schweiz, Nederländerna, Bulgarien, Kroatien och Rumänien.

Till Indien lämnade man offert i april förra året, samma dag som offerten till Norge lämnades. Offert har också lämnats till Danmark och Schweiz.

Holland, som är ett av partnerländerna i Lockheed Martins stridsflygprojekt Joint Strike Fighter, har bjudit in Saab till en dialog, men någon formell offert har inte lämnats.

Bulgarien, Kroatien och Rumänien har inte kommit till offertstadiet än.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt