Nu rapporteras flera olyckor med självkörande bilar

2015-05-11 14:24  
Ombyggda Lexusbilar utrustade för automatisk körning hos Google har varit inblandade i tre trafikolyckor sedan september. Foto: Google

Fyra självkörande bilar har varit inblandade i olyckor i Kalifornien sedan september. Tre av dem var Googles bilar.

Tre autonoma bilar från Google, ombyggda Lexus stadsjeepar, och en Audi SQ5 som ingår i Delphis flotta av självkörande bilar, har varit inblandade i trafikolyckor i Kalifornien sedan september, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Både Google och Delphi har svarat att i inget av fallen låg skulden på den självkörande bilen, samt att skadorna varit mycket måttliga och farten låg.

En person med insyn i händelserna, som vill vara anonym, uppger för AP att vid två av incidenterna körde bilarna i autonomt läge, i de övriga kördes de av en förare.

Google som har provkört självkörande bilar under lång vill inte diskutera de tre olyckorna i detalj med AP.

Google medgav för ett år sedan att deras självkörande bilar varit inblandade i smärre incidenter i området kring Mountain View innan delstaten Kalifornien gav tillåtelse till testkörningar på allmän väg med autonoma bilar. Tre andra delstater har också givit klartecken till sådana testkörningar.

I Kalifornien finns totalt 48 bilar registrerade som självkörande fordon. Var och en av bilarna måste försäkras för 5 miljoner dollar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt