Nu lanserar Tesla Model 3 i Sverige

2018-11-14 12:57  
Tesla premiärvisade på onsdagen sin nya Model 3 i Sverige. Det skedde vid en pressvisning på biltillverkarens butik i Mall of Scandinavia. Foto: Thommy Tengborg / TT

Glöm provkörning, tydlig prisinformation och en fast leveranstid. Den som vill köpa Teslas nya Model 3 får betala 10|000 kronor i förväg, men det är oklart vad bilen kostar och när den kommer. Ändå köar folk i Sverige.

Hittills har 450000 personer i världen tecknat sig för den nya Teslan, men hur många det rör sig om i Sverige vill företaget inte berätta. Tesla-bilarna har hittills sålts till de riktigt rika, som kan lägga upp mot en miljon kronor på att manifestera sin teknikinriktade miljömedvetenhet. Nu är det dags för bredare folklager.

Tibor Blomhäll är en av de hängivna, som reserverat sin Model 3 redan innan den överhuvud taget fanns att se i verkligheten.

"Elbilar är framtiden"

– Du tänker nog samma sak som frugan: "Du är inte klok!" Men jag tror att det är en klok investering. Elbilar är framtiden, säger han.

Han har för första gången fått se sin bil, efter att ha köat bland ett trettiotal andra entusiaster innan Teslabutiken i Solna öppnade på onsdagsmorgonen.

– Nu har jag sett bilen i verkligheten. Det var värt att vänta på, säger Tibor Blomhäll.

Priset är ännu inte satt på den svenska marknaden, berättar Maria Lantz på Tesla Sverige. Men bilen ska i USA kosta 35000 dollar, vilket motsvarar 319000 kronor.

Läs mer: Tesla har tagit bort gratis laddning – för all framtid

Först till årsskiftet blir det klart vad Model 3 kommer att kosta i Sverige. Men den som reserverar en bil får lägga upp 10000 kronor i reservationsavgift.

Teslan får inte provköras

– Skatt och momssatser skiljer sig åt, så vi kan inte säga vad den kommer att kosta här ännu. Men om man inte köper bilen så får man tillbaka dem, det är en disposition, säger Maria Lantz.

Tesla låter för närvarande inte heller någon intresserad kund provköra bilen i Sverige.

Den som tecknar sig för en ny Model 3 får också ha tålamod. Bilarna börjar levereras i Europa först under nästa år, och då efter kötid. Det kan ta upp till 18 månader innan man får ratta sin nya bil.

Tesla beskriver sig som ett "missionsdrivet" företag, som säger sig vilja förena miljöhänsyn med bilism. Ett helt nytt sätt att hålla sig med bil, ett framtidskoncept med sikte på bildelning och självkörande bilar, enligt Maria Lantz.

Läs mer: Elon Musk: Tesla har helt självkörande bilar 2019

– Det är en helt ny teknologi, bilarna är uppkopplade och uppdateras på natten. Bilarna diagnosticeras och kan till och med repareras via uppdateringar, säger hon.

Bilarna är som telefoner

Hon jämför bilarna med mobiltelefoner, som kan bli som nya efter en nattlig uppdatering. Men en bil är inte en telefon - den måste ha ratt och hjul och kunna rulla på vägarna.

– Reparationerna gäller förstås inte hårdvaran, säger hon. Men Teslas Mobile Service kan ge kunderna service där de befinner sig.

Är Tesla mer en rörelse än en bilmodell?

– Nej, inte med 450000 som reserverat bilen, varav 325000 gjorde det under den första veckan. Tesla har nöjda kunder.

Frågan är vem den typiske Teslakunden är. De som köat inför lanseringen är uteslutande medelålders män, någon med telefonen i selfiepinne framför sig.

– Det är många kvinnor som intresserat sig för Tesla, och många i Norrland där man kör mycket och vill köra utan utsläpp, säger Maria Lantz.

Mer om: Tesla Model 3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt