Nu kan du skrota din båt gratis

2018-09-07 11:03  
Arkivbild av fritidsbåtar i en småbåtshamn i Mälaren utanför Enköping. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Svenska båtägare – såväl privatpersoner som företag – kan nu få sina gamla båtar skrotade utan kostnad. Erbjudandet består till den 31 december, eller så länge pengarna räcker.

Initiativet tillkännagavs av Havs- och vattenmyndigheten på onsdagen. De två miljoner kronorna har skjutits till av Naturvårdsverket, inom ramen för deras projekt för plastinnovationer.

– Vi tycker att det här är jätteviktigt, ett bortglömt problem. Det finns runt 64|000 gamla fritidsbåtar i landet, varav runt 2|000 är övergivna. De flesta är i plast, och vi vill ha plastfria hav, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till TT.

Läs mer: Nu startar tillverkningen av den svenska elbåten Candela

I samarbete med branschorganisationer och företag i båtbranschen har myndigheten nu startat nätverket Båtretur, som nås via sajten båtretur.se.

Den båtägare som inte själv kan transportera sin båt kan på sajten fylla i ett formulär och få ett kostnadsförslag på transport, till lägsta möjliga pris, till den närmaste av de runt 25 återvinningsstationerna runt om i landet.

Läs mer: Svensk elbåt visas upp i helgen – söker kritik

– Många har nog känt att det varit för dyrt att återvinna båten, med tanke på kostnaderna för både transport och själva återvinningen. Därför tycker vi att det är väldigt roligt att man nu kommit fram till en åtgärd, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Erbjudandet gäller båtar upp till tre ton, och riktas till såväl privatpersoner som företag. Det består till den 31 december eller så långt pengarna räcker.

Mer om: Båtar Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt