Nu införs alkobommar

2013-08-16 09:41  

Nu är det slut med fyllekörningen från Tysklandsfärjorna. Alkobommar införs på försök i Göteborg på tisdag.

De som berörs i första skedet är förare av tung trafik som kommer från Tysklandshållet och passerar Stena Lines färjeterminal i Göteborg.

Anläggningen kommer uppföras på prov i fyra till sex veckor och då måste alla lastbilsförare från färjan göra ett utandningsprov innan de får köra ut på svenska vägar.

– Blåser man positivt får man följa med till stationen och göra ett bevisprov. Eller så om det är en trafikpolis som är på plats så har de utrustning i bilen, säger Jan Strannegård, presstalesman för polismyndigheten i Västra Götalands län.

Så då får lastbilen stå där på kajen då?

– Man får lösa det på plats. Står fordonet dumt till så får trafikpolisen flytta på det och parkera det någonstans. Det beror ju på hur berusad föraren är. Ibland krävs det kanske att den väntar fem eller sex timmar och kan sedan köra vidare. Annars får de hämta nycklarna på polisstationen dagen efter, säger Jan Strannegård.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kommer att inviga försöksprojektet på tisdag 20 augusti.

Projektet syftar till att undersöka om alkobommar ska uppföras i alla Sveriges hamnar.

Försök

Införandet av alkobommarna är ett samarbete mellan Motorförarnas helnykterhetsförbund, Kustbevakningen, Polisen, Stena Line, Tullverket, Trafikverket och Servotek.

Frida Sjödin

Mer om: Alkobommar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt