Nu flödar Saab-nostalgin

2009-12-28 16:29  
Saab 900 - även kallad Finlandsfäjan för sitt stora bagageutrymme. Foto: Saabhistory.com

Nu sprids Saab-berättelserna mellan Saabägare i alla världsdelar på temat "Saab räddade mitt liv" och "Min första Saab".

En lång, välskriven artikel av den brittiske frilansjournalisten Sam Knight i London tillhör de mest spridda berättelserna på det här temat.

Sam Knight är en regelbunden medarbetare i fina tidningar som Financial Times, The Times, The New York Times, Newseek och Prospect.

I somras skrev han artikeln ”My secrete love” med underrubriken “The strange, surprising world of Saab”-

Den handlar om hur han I vuxen ålder tog körkort och köpte sin första bil för snart två år sedan – en Saab 900.

Han visste inget om Saab då, varken om bilen eller företaget men blev snabbt fast.

-Var det så att jag velat ha en Saab i hela mitt liv utan att veta om det? Bilen lurade sig sakta in i mitt liv. Jag sa aldrig ”min bil” utan alltid ”min Saab”, skriver han i artikeln som publicerades i Financial Times Weekend Magazine den 25 juli 2009.

Och liksom många andra Saabägare hade han ingen aning om att Saab var i allvarliga svårigheter – inte förrän i februari i år när det blev allmänt känt att General Motors ville bli av med Saab.

Då blev han också varse fenomenet ”Snaabery” – Saab-snobberiet att äga en Pre-GM-Saab, en Saab som tillverkats innan GM kom in i bilden som hälftenägare 1990 och framför allt innan GM helt tog över 2000.

Läs Sam Knights mycket personliga Saabartikel i Financial Times här.

Besök också sajten Saabhistory.com för senaste nytt om Saabkrisen.

Liksom sajten Saabsunited.com.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt