Nu drar Autoliv och Volvos självkörande race igång

2017-04-19 13:32  

Det svenska företaget har Autoliv och Volvo i ryggen. Nu drar Zenuity igång, och målet är att från start ta täten inom autonom körning.

– Vi ser fram emot att vara ledande i utvecklingen av nästa generation säkrare och mer automatiserade bilar, säger Dennis Nobelius, vd för Zenuity.

I nio månader har bolaget jobbat med uppstarten, och nu efter påsk tar arbetet fart på riktigt. Zenuity har siktet inställt på att vara ett spjutspetsföretag inom självkörande teknik.

Bolaget ägs till hälften var av Autoliv och Volvo Cars – och de båda har storsatsat på sitt nya projekt. Autoliv investerar 1,1 miljard kronor, dels i reda pengar – men även i patent och personal. Volvo kommer även de bidra med egna patent och personal.

– Vi har jobbat hårt för att få igång Zenuity och jag är nu väldigt nöjd med att kunna säga att vi är redo att sätta igång. Intresset som vi har sett från biltillverkare är uppmuntrande, säger Dennis Nobelius, företagets vd och tidigare chef för Volvo Cars Schweiz.

Läs mer:

Läs mer: Racet mot första autonoma fordonet

Huvudkontoret hamnar i Göteborg, men man kommer även att ha forskning och utveckling i München och Detroit. Initialt består personalstyrkan av 300 personer, arbetskraft man tagit över från Volvo och Autoliv – men på sikt kommer 600 att jobba på Zenuity.

Genom att utgå från Autoliv och Volvo Cars patent för förarassistanssystem ska man utveckla nästa generation ADAS-system (Advanced Driver Assistance Systems) samt självkörande teknik. Redan 2019 räknar bolaget med att börja sälja sina första ADAS-produkter och strax därefter lanseras de första autonoma systemen.

Alla produkterna som Zenuity tar fram kommer att säljas genom Autoliv – och inget bilmärke kommer att få någon teknik exklusivt. Det gäller även Volvo Cars. Dock kommer det svenska märket i form av delägare att kunna köpa tekniken direkt från Zenuity.

Läs mer:

Läs mer: Biljättarna storsatsar på självkörning

– Zenuity kommer att göra så att vi kan leverera världsledande, robusta lösningar för autonom körning. Den kombinerade erfarenheten av Autoliv och Volvo Cars kommer säkerställa att systemen uppfyller behoven för de som sitter i bilen, samt att de fungerar under verkliga förhållanden, säger Jan Carlson, vd för Autoliv.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt