Norwegian och Bra kräver samma stöd som SAS

2020-03-18 07:21  
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Flera flygbolag kräver liknande statliga räddningspaket som flybolaget SAS fått av Sverige och Danmark.

Både flygbolagen Norwegian och Bra säger sig behöva akut stöd.

"Nu har svenska och danska myndigheter lagt fram ett omfattande räddningspaket till SAS i form av likviditet vilket gör det betydligt lättare för Norwegians största konkurrent att ta sig igenom krisen, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i ett uttalande till TT.

Han hoppas att Norwegian nu också får stöd.

Svenskt dotterbolag

”Norwegian har (ett) svenskt dotterbolag och en stark närvaro även i Sverige med ett 50-tal linjer och över 700 medarbetare. Vi hoppas på motsvarande stöd i form av en kreditfacilitet så att vi kan fortsätta bidra till att upprätthålla viktig infrastruktur, arbetstillfällen och ekonomisk välfärd”, skriver Schram och fortsätter:

"Vi är glada över de åtgärder som politikerna har gjort hittills för att mildra effekterna av coronaviruset men hoppas naturligtvis att de erbjuder motsvarande möjlighet även för Norwegian."

Även det svenska flygbolaget Bras vd Geir Stormorken ber om hjälp: "Regeringens till synes generösa kreditgaranti är säkert bra, men det vi behöver är insatser som ger både omedelbara och långsiktiga likviditetseffekter – inte lån med kreditkostnader", skriver han och ser risken att flygbolaget tvingas till nedläggning.

Farligt med lån

”Att ta stora lån för att betala löpande kostnader och därmed skjuta växande skulder framför sig när ingen vet hur länge detta kommer att vara, är inte något som vi varken kan eller vill.”

Bra-chefen Geir Stormorken vill också att permitteringsreglerna förändras.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt