Norskt påhopp, säger Saabs förhandlare

2008-11-21 16:01  
- Jag tror att de flesta av oss är rätt så irriterade, för att uttrycka mig försiktigt, säger Jan Nygren till TT.

Jan Nygren, tidigare vice vd på Saab och Saabs förhandlare i Norge, är upprörd över hur Gripen beskrevs i Norge i går. "Det var inget litet påhopp", säger Jan Nygren till TT.

Både han och Saabchefen Åke Svensson blev tagna på sängen av den norska regeringens besked igår om Gripen: Tack, men nej tack.

- Det gick oerhört snabbt och vi fick ingen förvarning, möjligen en och en halv timme, om jag ska vara generös. Vi är rätt överraskade över hanteringen – och motiveringen, säger Jan Nygren till nyhetsbyrån TT på fredagseftermiddagen.

Han är förvånad och förbryllad över att både den norska försvarsministern och den norska statsministern så oförblommerat satt och hackade på Gripen på gårdagens presskonferens.

- Av vilka skäl var det nödvändigt att sitta på en presskonferens och redovisa att Gripen inte klarar att antal operativa krav. Vi som varit inblandade vet att Gripen klarar de funktionskrav som ställts, säger Jan Nygren till TT.

Han säger att Saab sannolikt kommer att kräva att få titta på underlaget och att den svenska regeringen och Försvarets Materielverk FMV är lika intresserade.

- För det var ju inget litet påhopp, säger Jan Nygren.

Han säger att han hela tiden trott på norrmännens ärlighet och att det inte bara varit ett spel för gallerierna att även bjuda in Saab i affären.

- Men jag ska naturligtvis ta mig en funderare till på det nu när jag ser det här. Det som hände i går får mig möjligen att tvivla, säger Jan Nygren till TT.

Och att de amerikanska planen skulle bli billigare för Norge att köpa än Gripen tror han inte på.

- Att man skulle få 48 flygplan med samma typ av erbjudande som Saab har i sin offert, det bedömer jag som uteslutet, säger Jan Nygren.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt