Norska polisen: Problem med rättssäkerheten

2014-06-13 06:00  
Norges nya salivtest, som skulle införas i alla norska patrullbilar, gav felaktiga mätresultat. Foto: Bergsaker, Hugo

Nya salivtester för narkotika skulle göra norska vägar tryggare.Men utrullningen stoppades efter problem med tillförlitligheten.

Den norska polisen har länge velat ha hjälpmedel som kan avslöja påverkade bilförare vid vägkanten. I fjol valdes ett salivtest i form av en teststicka som skulle upptäcka narkotika såväl som läkemedel som påverkar körförmågan. Sömnmedel och starka smärtstillande medel till exempel.

Förväntningarna var stora, och planen var att införa den nya ”narkometern” i samtliga norska patrullbilar. Men de första försöken i några få bilar satte stopp för utrullningen.

Norska medier rapporterade om svårigheter att få tillräckligt med saliv för att överhuvudtaget få utslag på testen och om felaktiga mätresultat. Ibland missade stickan drogade personer, ibland fick opåverkade personer falska positiva resultat.

– Det beslutades att snabbtesterna inte skulle användas mer av hänsyn till rättssäkerheten för dem som blev testade, skriver polisinspektör Jan Morgan Guttormsen i norska Politidirektoratet i ett mejlsvar till Ny Teknik.

I stället startades ett projekt för att utvärdera digitala analysinstrument både vad gäller användarvänlighet och tillförlitlighet. Till hösten väntas rapporten vara färdig, och först därefter kan ett nytt hjälpmedel komma att upphandlas.

I Sverige får polisen endast göra narkotikatester om det finns skälig misstanke att en person är påverkad. I Norge är lagstiftningen annorlunda. Där får polisen använda salivtester vid vanliga rutinkontroller, precis som med blåstester för alkohol.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt