Norska elbilar når kritisk gräns

2015-04-21 09:53  
Att Norge nått 50 000 elbilar uppmärksammades av Norsk elbilsforenings generalsekreterare Christina Bu. Foto: TT

I går registrerades den 50 000:e elbilen i Norge. Därmed har gränsen nåtts för förmåner som fri parkering och momsbefrielse.

Norska elbilsägare parkerar gratis, kör i bussfilen och slipper vägavgifter såväl som moms på bilköpet. Förmånerna infördes för några år sedan för att få fart på elbilsförsäljningen till fromma för klimatet. De gynnsamma reglerna skulle gälla till år 2017 - eller tills när 50 000 elbilar rullade på norska vägar. Den gränsen nåddes på måndagen, enligt Norsk elbilforening.

- Politikerna måste ha is i magen och låta fördelarna för elbilar vara kvar till elbilen är konkurrenskraftig i räckvidd och pris. Utvecklingen har hittills gått mycket snabbare än vi kunnat hoppas, och vi tror att elbilmarknaden kan vara konkurrenskraftig inom några få år, säger Christina Bu, generalsekreterare i Norsk elbilforening i ett uttalande.

Var fjärde ny bil som säljs i Norge är numera en elbil, och två procent av alla personbilar i landet är elektriska, enligt föreningen.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt